6 Eylül 2011 Salı

http://www.calintieserler.com Kimin ki bu Eserler allallalaaaaa???

Çalıntıdır değildir.. Gündemdeki konu malum!!

Hepimiz bir şeylerden esinleniyoruz bunda mütabık mıyız öncelikle??? Bugüne kadar dinlediğimiz her melodi, kafamızda yer ediniyor.. Farkında olmadan bir takım benzerlikler olabilir!

Hemen şunu söylemek isterim,

Ben burada kimseyi korumuyorum açıkçası kimseye de güvenemiyorum.. Bir kaç zamandır şu konuyla ilgili bir iki laf edesim vardı; yani dinlediklerimizden istemeden de olsa doğa kanunu etkilendiğimiz gerçeğinden, vesile oldu. Konunun, şu an gündemde, çalıntı olduğu tartışılan şarkı ve grupla yakından uzaktan alakası yoktur!

Konu başlığındaki siteyi bugün kesfettim! Ha bu sitedekilerin çoğu çakalca çalıntılardır doğrudur.. Bunu, müzik yapmayan birilerine anlatmak zordur! En son yaşanan durumda, müzik yapsan da, yapmasan da içinden çıkması son derece zor bir durum, çünkü kimse karar merci değildir ve olmamalıdır.. Müzik otoritesi ilan etmeyelim hemen kendimizi twitter'daki angry bird gibi... (twitter'da bir angry bird var ya işte o... bilen bilir)

Acaba calıntı mııııııııııı??????? Değil miiiiiiiiiiii??? Kim kimden ne çalmış?

Yoksa kimse kimseden bir şey çalmamış da, bilinçaltında farkında olmadan, duyduğu bir sarkıyı notaya mı dökmüş birileri istemeden... Kazara...??

Gündemde herkesin bahsetttiği sarkı, açıkca söyleyeyim bana hitap etmeyen bir sarkı, bir janrdır ama bu tamamen zevk meselesidir.. Tutup da sırf bu yüzden birilerinin arkasından 'hırsız' diye konuşmayı da kendime yakıstırmam! Kasıtlı olup olmadığını asla bilemeyiz.. En başından beri söylüyorum kimseyi korumuyorum, belki çalıntıdır, belki bire bir alınıp üzerine söz yazılmıstır, belki de durum aynen anlatıldığı gibidir. Şunu mutlaka söylemek isterim, içimden kötü şeyler geçmiyor.. Bu normal bir seymis gibi geliyor, abartıldığı gibi bir şey değil.. Farkında olmadan yapılmış olabilir, işte burada da bunu karşı tarafa anlatmak imkansızlasıyor adeta.. Hele hele oklar bir kere sana çevrilmişse, eyvah eyvah... Susmak en güzeli ama insan tutamıyor kendini, ben olsam ben de tutmazdım büyük ihtimalle ve yazdığım savunma metni için ' yalancı,sahtekar, hiç inandırıcı değil' denirdi, ben de sessiz kalmaz gider konserimde o şarkıyı çalardım, sonra benzeyen sarkıyı da calardım, herkes gonul rahatlıgıyla duysun duymak istediğini diye..

Müzisyenseniz, bugüne kadar dinlediğiniz herseyden az buçuk etkilenirsiniz, bu zaten bilinen bir gerçek.. Çalmak başka, bilinçaltında istemeden o melodilere, o akolara gitmek baskadır. Ha kimisi de öyle bi şey yapar ki, öyle bir yerden mevzuyu ters cevirip şarkının içine tıkıştırır ki, dünya müzik kurulu toplansa, o şarkının çalıntı oldugunu anlayamaz!!

O yüzden kimse müzik otoritesi olup  da çalıntıdır, değildir, kıldır yündür demesin isterdim ben! Bu müzik otoriteliği de değil aslında, herkes fikrini söylüyor. Sosyal medya sağolsun, hepimiz düşündüğümüzü anından bir sürü kişiyle paylaşabiliyoruz!?!!

Serdar Ortaç beyfendinin de dediği gibi 'hepi topu 7 adet nota var, kaç farklı beste yapılabilir ki....??' !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Doğru çokkkkkkk Doğru!!!!!!!!!


Bulunduğumuz yüzyıldan, müzik denen şeyin, doğadaki sesler sayesinde başka bir forma dönüştürüldüğü millat öncesi zamanlardan bu yana, her saniye melodiler, şarkılar yapılıyor, müzikler çalınıyor! Müzik dünya çapında gerçek bir endüstri olmaya başladığı yıllardan itibaren, sanatçının gerçek hissettiğinden çok, dinleyicinin duymak istediği müzikler üretilmeye başladı. Özgünlük artık başka bir kavram haline geldi. Özgünlük şu anda tamamen, kişinin yazdıgı sözlerle, müziğini iyi harmanlaması ve endüstride duyulan klişelerden uzak kalmasıyla sağlanmaya başlamış bir şey.

Bunu hissedenlerin ve yapmaya çalışanların işi daha zor olmaya başlıyor.  Çabalıyoruz! Gerçekten kendi yapmak istediğimizi yapıyoruz! Enteresan bir mazoşizm aslında.. Ben söz yazarken, kavgalarımı yazıyorum, aslında olmasını istediğim şeyleri ya da gerçekten mutlu olduğum şeyleri yazıyorum ve bunları yazma ihtiyacı hissediyorum, sonra şarkı haline getirip söyleme ihtiyacı hissediyorum.. Yoksa benim burda hala ne işim var??? Müziğe dahil olurken süper hissediyorum!! Gerisi hikaye ve banane..

Çalıntı ya da değil, Beyonce'nin Hello şarkısından daha cok sevildi o şarkı bu ülkede... Konu kapandı... Bana hitap etmeyebilir, çalıntı olabilir, çalıntı olmayabilir bunların heeeeeepsi pa-lav-ra!!! Daha ne çalıntılar var orda burda şurda ooohhhooo!

Öte yandan özgünlük, kişinin kendi içinde bile koruması, kontrol etmesi çok zor bir şey, önemli olan değişmek değil ya malum, 'gelişmek'.... :))))

Sağlıcakla...

Ayşe Saran